Cosmetica dentară constă în procesele de înfrumusețare și întreținere a danturii cu scopul de a avea un zâmbet strălucitor. Procesele de estetică dentară sunt diverse și constau în fațetări, albirea dinților, detartraj, implanturi dentare, proteze, înlocuiri dentare și multe alte.
Înainte de a opta pentru un proces de cosmetică dentară, sănătatea orală este esențială ‐ fară o dantură îngrijită și sănătoasă nu se pot aplica niciuna dintre procedurile specifice.
Un tratament corect de cosmetizare dentară presupune:
Cosmetică Dentară
● Air polish inseamna procesul de detartraj, periaj și albire mecanică,
● Albiri dentare profesionale unidentare
● Albiri dentare pe arcadă, local sau în gutiere, pe dinți vitali sau devitali
● Fațetări (din porțelan)
● Tatuaje dentare cu aplicații de aur, argint, platină sau diferite cristale
Albirea este un procedeu stomatologic de curățare și albire a dintilor.
Un tratament corect de albire presupune:
- Curatare mecanica prin detartraj si air flow
- Aplicarea de gel de albire pe dinți cu gel și gutiere sau cu gel și lampă specială de albit
- Fluorizarea și sigilarea dinților la final pentru un rezultat de lungă durată.
Cauzele colorării dinților sunt multiple iar în funție de ele, medicul stomatolog va alege metoda corectă de albire.
● Intrinseci, care vin din interiorul dintelui și care nu pot fi înlăturate prin periaj sau flossing. Colorarea este creată de complicații care apar în formarea dinților: tetraciclină și suprafluorizare sau de manevre terapeutice (tip obturații de canal).
● Extrinseci, care se găsesc pe suprafața externă a dinților (nicotină, cola, pigmenți alimentari, ceai, cafea, etc.) și care se pot înlătura printr‐un bun periaj sau o manevră de igienizare în cabinetul stomatologic.
Tratamentul de albire cu gel în gutiere presupune multiple ședințe.
În prima sedinta profesionistii iau amprenta și construiesc gutierele din plastic în care va fi aplicat gelul. La randul lor, acestea care vor fi aplicate pe dinți.
Există și posibilitatea unei albiri mult mai rapide, cea cu substanțe activate de lumina UV.
Aplicata pe toată arcada, acest tip de albire oferă rezultatele spectaculoase încă de la prima ședință.
Pentru colorațiile care vin din interiorul dinților (intriseci) periajul dentar sau gelurile de albire sunt ineficiente.
Pentru acest caz, soluțiile cosmetice sunt fațetările dentare. Fațetele dentare sunt lucrări fizionomice, care se aplică pe fața dinților pentru o estetică completă. Ele sunt folosite pentru a masca o colorație, o fractură, o carie sau pentru a modifica forma sau mărimea dinților.
Pentru a îmbunătăți estetica dentară și pentru a obține un zâmbet perfect fațetările sunt soluția ideală. După aplicare, dinții vor fi rezistenți la colorațiile date de ceai, cafea sau tutun.
Prețul fațetărilor dentare variază în funcție de complexitate. Pentru un preț exact este necesară consultarea unuia dintre experți.
Tatuajele dentare sunt metode cosmetice de personalizare. Ele se aplică printr‐o tehnică ușoară și complet nedureroasă. Procedura nu cere anestezie (“fără ace”) și poate fi reversibilă.
Tatuajele dentare pot fi din aur, platină, metale semiprețioase, cu diverse încrustații colorate, cristale incolore sau colore, diamante, cristale swarovski sau ștrasuri.
Tratamentele de profilaxie
Profilaxia dentară constă în prevenirea îmbolnăvirii structurilor cavității bucale și prevenirea cariei dentare și a bolii parantontale. Cea mai eficientă metodă de prevenție este controlul periodic la cabinetul stomatologic, cel puțin o dată la 6 luni.
Consultarea unui specialist face ca sănătatea orală să fie permanent sub control, iar în cazul în care apar probleme să se iau măsuri imediate și eficiente. Principalele modalități profilactice sunt:
● Fluorizări profesionale, locale sau în gutiere
Aplicările profesionale de fluor crează o barieră chimică protectoare în jurul dinților. Fluorul se depune la la suprafața smalțului sub formă de fluorapatită.
Datorită unei concentrații mai mari decât cea din pasta de dinți, fluorul profesional oferă o protecție pe termen lung și contribuie la reparația dinților afectați de carii. reversibilitatea leziunilor incipiente de carie. Fluorizările sunt recomandate o dată la 6 luni pentru copi și pacienții cu aparate ortodontice.
În acest fel se pot preveni cu ușurință potențialele explozii de carii, la pacienții cu deficit de salivă sau cu salivă cu vascozitate ridicată.
● Detartraj complexe, prin metode combinate: ultrasunete, manual, air‐polish
Tartrul este placa bacteriană îndepărtată necorespunzător la periaj care, în timp, se mineralizează. Aceasta este de două tipuri:
Supragingival ‐ rezultatul al unui periaj dentar ineficient și necorespunzător
Subgingival ‐ cauzat de concentrația minerală a salivei.
În timp, tartrul va duce la distrugerea ligamentelor dento‐alveolare (situate între dinte și os) care apără mobilitatea dentară. Aceasta este o afecțiune foarte gravă care poate duce la complicații dentare grave. O dată ce apare, tartrul este o sursă permanentă de inflamație și iritație gingivală. El reține mult mai multă placă microbiană și este imposibil de îndepărtat la periaj. Detartrajul are ca principal scop îndepărtarea tartrului supra și sub gingival.
● Sigilări dentare locale sau pe întreaga arcadă, incolore sau opace
Folosite în special la copii imediat după apariția completă a dinților, dar și la adulți, sigilările sunt un mod modern și sigur de prevenire a cariilor în șanțuri și fosete. Sunt metode de profilaxie non invazive sau minim invazive în cazul sigilărilor lărgite, care acționează ca o barieră fizică dar și chimică. O dată sigilați, dinții sunt mult mai ușor de igienizat. Materialele pentru sigilare conțin și fluor care se eliberează permanent.
Fillere cu acid hialuronic
Toate vrem să fim frumoase cât mai mult timp. Ce putem face atunci când încep să apară primele semne de îmbătrânire sau pur și simplu ne dorim buze mai pline? Acum, putem apela la metode simple de înfrumusețare, precum injectarea cu acid hialuronic.
Despre acidul hialuronic
Acidul hialuronic are un rol în menținerea supleței, elasticității și tonicității epidermei.
Ce se poate corecta cu un filler?
Fillerele ajută la corectarea ridurilor de expresie de la nivelul frunţii (în asociere cu toxina botulinică, când e cazul), ridurilor apărute de la nas înspre buze (nazo‐labiale), liniei de marionetă (ridurile în colțul gurii) reconturarea pomeţilor şi a obrajilor și reconturarea buzelor.
Când este injectat imediat sub piele, acidul hialuronic întinde pielea, o tonifică şi crează o imagine proaspătă, cu un aspect mai tânăr şi sănătos. Efectele injectării cu acid hialuronic durează în general câteva luni iar durata acestor efecte variază în funcție de anumiți factori precum vârstă, cantitatea injectată, locul de injectare, calitatea pielii şi în general de starea de sănătate şi de modul de viaţă al pacientei. Astfel, în funcție de dorințele pacienților și de substanțele folosite, tratamentul se poate repeta la un interval de 6‐12 luni.
Efecte secundare care pot apărea în mod excepțional sunt:
- Eritemul la locul injectării (dispare în 2‐3 zile),
- Prurit
- Edem
- Urticarie ( foarte rar)
- Durere/Sensibilitate
- Învinețire
Majoritatea efectelor secundare sunt moderate şi dispar după câteva zile.
Contraindicații la tratamentul cu acid hialuronic
Această procedură este contraindicată persoanelor alergice la substanțele din injecție, persoanelor care au tulburări ale sistemului imunitar sau boli autoimune, persoanelor care urmează tratamente cu antiinflamatoare, antiagregante sau anticoagulante, precum și gravidelor și femeilor care alaptează.
Îngrijirea înainte și după injectarea cu acid hialuronic
Pentru a obține rezultatele dorite, înainte de această procedură trebuiesc urmate indicații specifice. Spre exemplu, este bine ca șapte zile înainte de ședinta de injectare cu acid hialuronic să evitați medicamentele antiinflamatorii de tip aspirină și anticoagulantele.
Pentru a reduce la minimum riscul de producere a vânătăilor la locul întepăturii, pacientelor li se recomandă să nu își programeze intervenția în perioada menstruală (în această perioadă coagulabilitatea sângelui se modifică discret).
De asemenea, după această procedură este bine să evitați machiajul și fumatul timp de 12 ore, iar primele 3‐4 zile este de preferat să dormiți cu fața în sus.
Timp de 7‐14 zile trebuie să evitați temperaturile extreme, mersul la saună și solar, tratamentele cosmetice sau laser, masajul, mezoterapia. Minimum 7 zile este recomandat să evitați orice tratament stomatologic și alte variante de presiune sau sucțiune (de exemplu sărutul, dupa operațiunea de mărire a buzelor).