Pedodontie

Pedodonția sau stomatologia pediatrică reprezintă ramură a stomatologiei care se ocupă cu tratamentul specific al dinților de lapte și al dinților permanenți tineri.

Cuprinde două tipuri mari distincte de manevre:
● tratamente profilactice (fluorizări, sigilări, periaje și igienizări în scopul prevenirii cariilor)
● tratamente curative (obturații, extracții, gutiere) pentru că unele afecțiuni ale dinților de lapte pot provoca tulburări în dezvoltarea și erupția dinților definitivi

Pentru a preveni apariția cariei, fiecare mămică trebuie să știe că igienizarea trebuie să înceapă chiar înainte de erupția primilor dințișori.

Profilaxia este un proces dedicat menținerii dinților integri, sănătoși și rezistenți. Aceasta constă în măsuri riguroase de igienă care se deprind de la vârste fragede. Profilaxia se realizează prin folosirea pastelor de dinți cu fluor sau prin recomandarea administrării acestuia pe cale generală, prin sigilarea suprafețelor retentive dentare.

Controalele stomatologice periodice însoțite de periaje profesionale și de aplicări de geluri fluorurate sunt necesare în prevenția și tratarea cariilor.

Caria este o afecțiune dentară care necesită proceduri invazive asupra structurii dinților.

În cazul în care se observă pigmentarea sau colorarea dințișorilor, se recomandă o consultație de specialitate în scopul diagnosticării precoce și stopării evoluției cariilor prin diferite metode profesionale (manopere terapeutice).
La cabinetul dentar VivClinique, specialiștii în pedodonție acordă mare importanță profilaxiei, copii fiind monitorizați începând cu vârsta de 2­4 ani.
Părinții sunt informați în legătură cu practicile corecte de periaj dentar și se recomandă anumite paste de dinți și periuțe eficiente în îndepărtarea plăcii bacteriene. Educația dentară trebuie să înceapă de la vârstă fragedă.