Apnee

Multi suntem deranjati de sforaitul partenerului in timpul noptii. Dar nu stim ca trebuie sa ne facem griji si pentru somnul celui mic din familie Stiati ca 20% dintre copii sforaie uneori si, intre 7% si 10%, sforaie in fiecare noapte? Sforăitul în timpul nopţii, somnul agitat şi coşmarurile sunt semne care arată că micuţul suferă de sindromul de apnee în somn. Stiati ca 40-60% dintre adulti sforaie in functie de progresia in varsta. Dintre sforaitorii "puternici", 5 din 100 pot avea sindromul de apnee in somn de tip obstructiv. Scăderea tonusului muscular din timpul somnului cauzează îngustarea căilor aeriene superioare ceea ce determina un flux aerian accelerat, generând vibrații ale structurilor tractului aerian superior. Aceste vibrații sunt percepute acustic drept sforăit.
Apneea obstructiva este o întrerupere temporară a respirației datorita inchiderii cailor aeriene, de obicei atunci cand tesutul moale din cavitatea bucala se relaxeaza si aluneca spre posterior. Persoanele care suferă de sindromul de apnee în somn (SAS) se opresc în mod repetat din respirat în timpul somnului, pentru intervale cuprinse între câteva secunde și un minut sau chiar mai mult; aceasta reducere considerabila a fluxului de oxigen determina o reactie reflexa de trezire superficiala ce duce la microfragmentari ale somnului, nepercepute de cel care doarme, dar care obosesc si dau un somn neodihnitor Aceste întreruperi produc o scădere a cantitătii de oxigen din sânge, fapt ce poate provoca pe termen lung complicații grave cardiace, cerebrale si endocrine, chiar atac cerebral, infarct sau deces. Ca efect imediat apar oboseala cronica, dureri de cap,irascibilitate, lipsa concentrarii, lipsa de performanta.
In functie de stadiul apneei obstructive.care se stabileste prin intermediul unui examen somnologic, tratamentul este mecanic cu o gutiera antiapnee/ antisforait si/sau un aparat nCAP. (masca de aer sub presiune). Medicul stomatolog va poate ajuta cu o gutiera speciala pentru apnee.

Daca aveti cea mai mica intrebare vis-à-vis de calitatea somnului dvs parcurgeti chestionarul de mai jos.

Probabilitatea de a atipi sau adormi
0 1 2 3
Cititi in fotoliu si….
Priviti la TV si…..
Stati pe scaun fara activitate intr-un loc public si
Sunteti pasager intr-un vehicul timp de o ora sau mai mult si....
Va intindeti pe pat dupa amiaza si....
Stati pe scaun si vorbiti cu cineva si.....
Stati pe scaun linistit dupa masa (fara alcool) si..
Opriti in trafic cateva minute in timp ce conduceti si....
0 - nu aţipiţi/adormiţi niciodată
1 - probabilitate scăzută de a aţipi/adormi
2 - probabilitate moderată de a aţipi/adormi
3 - probabilitate ridicată de a aţipi/adormi
Rezultat
< 10 Cu siguranta dormi suficient, bine. Nu este necesara vizita la medic
10 — 16 Suferi de somnolenta in timpul zilei. Se recomanda un consult la medic pentru a stabili cauzele. Daca este necesar medicul de familie va poate directiona catre un centru de somnologie
16+ Este imperios necesara vizita la medic si determinarea cauzelor starilor de somnolenta.Somnul dvs nu va asigura odihna necesara.

Daca aveti un scor peste 10 programati-va la in medic pentru diagnostic si tratament. Cautati medical de familie, cel mai apropiat somnolog, un stomatolog acreditat, un orl-ist acrediatat. Oricare dintre ei va poate coordona. Suna si incepe investigatiile.