albire de dinti

Ghidul Albirii Dentare – Când se face, cum se face și ce trebuie să știi despre ea

Publicat pe Publicat în Ghid

Un zâmbet alb și strălucitor este primul lucru pe care cei cu care interacționăm îl remarcă. Este un semn al sănătății, vitalității și un important element estetic.

Pentru a avea mereu o dantură albă și sănătoasă, dinții trebuie îngrijiți constant. Însă nici cu cea mai mare grijă nu poți evita petele de cafea, vin roșu sau cele de la tutun. Din fericire, există soluția perfectă pentru a-ți menține mereu dinții albi – albirea dentară.

Citește în continuare și află tot ce trebuie să știi despre procesul albirii dentare!


Ce este albirea dentară?

Albirea dentară este un tratament cosmetic care se realizează de către un medic stomatolog profesionist al cărui scop este eliminarea petelor și restaurarea culorii naturale a dinților.

Culoarea dinților este dată de către un strat de dentină care transpare prin smalț. Cu timpul, alimentele și băuturile pe care le consumăm pătrund prin stratul de smalț și ajung la nivelul dentinei. De asemenea, există alți factori externi care pot contribui la pătarea dinților.

Prin manopera stomatologică de albire colorațiile de pe suprafața dinților sunt îndepărtate.

De ce se colorează/îngălbenesc dinții?

Colorarea și pătarea dinților poate avea numeroase surse iar pe măsură ce înaintăm în vârstă suntem și mai expuși acestor probleme.

Principalele cauze sunt reprezentate de factori genetici, antibiotice și anumite alimente care pătează. Dinții pot fi colorați în mod intern sau extern.

Colorarea internă este cauzată de schimbările din smalț și dentină. Principalele cauze ale colorării interne sunt expunerea la nivele ridicate de fluor, tetraciclină sau alte antibiotice și intervenții iatrogene.

Colorarea externă este cauzată în principal de factori precum alimentele și substanțele pe care le introducem la nivelul cavității bucale. Spre exemplu îngâlbenirea dinților este  cauzată de fumat, cafea sau ceai. Unele legume și fructe pot contribui și ele la colorarea dinților (curcuma,turmeric și boia de ardei).

Astfel, putem clasifica cauzele îngălbenirii dinților în următoarele categorii:

1. Băuturi

Cafeaua, ceaiul și vinul roșu au pigmenți puternici care se atașează la suprafata exterioară albă a dintelui.

2. Tutun

Gudronul și nicotina sunt două substanțe prezente în tutun care afectează dinții. Gudronul este negru în mod natural iar nicotina incoloră devine galbenă la contactul cu oxigenul. De asemenea, ele sunt substanțe lipicioase care ajută alimentele să rămână atașate de suprafața dintelui. 

3. Vârstă

Pe măsură ce avansăm în vârstă, stratul de smalț se subțiază și dentina devine mai evidentă iar ca urmare dintele devine mai opac. 

4. Medicamente

Anumite medicamente precum antibioticele sau cele pentru hipertensiunea arterială pot duce la îngălbenirea dinților pe măsură ce avansăm în vârstă. De asemenea, tratamente precum chimioterapia pot contribui la colorarea lor. Tetraciclina poate cauza pete galbene maronii iar fluorul pete albe cretoase.

Când se fac albirile dentare?

O albire dentară nu este o intervenție obligatorie precum detartrajul. Ea se poate face odată pe an, la alegerea pacientului. 

dinti albi albire dentara

O consultație stomatologică este obligatorie înainte ca procesul să înceapă.  În prima etapa, medicul stomatolog pregatește dantura pentru albire – detartraj și periaj profesional, astfel încât dinții să fie cât mai curați. 

Apoi împreună cu medicul stomatolog decizi ce fel de albire este mai eficientă.  Stomatologul îți va oferi cele mai bune indicații iar în continuare îți vom povesti despre tipurile de albire dentară.

Tipuri de albire dentară

Există două tipuri de albire dentară: albirea în cabinet și albirea la domiciliu.

Procesul, indiferent de tipul de albire selectat, începe prin consulația obligatorie și pașii de pregătire a danturii despre care am discutat mai sus.

Apoi, în funcție de factori de timp și financiari, tu te decizi ce fel de abire îți dorești.

Albirea dentară în cabinet

Cunoscută și ca albire cu lampa, aceasta este cea mai recomandată și populară modalitate de albire dentară. Principalul argument pentru albirea în cabinet este faptul că ea este realizată direct de către medicul stomatolog profesionist iar substanțele și procesul sunt realizate cu precizie si sub direct control. 

albire dentara cu lampa
Rezultatul unei albiri dentare cu lampa

În procesul de albire se utilizează un gel special de albire bazat pe peroxidul de hidrogen și o lampă speciala pentru albire. Aplicarea gelului și timpul petrecut sub lampă sunt monitorizate cu atenție de către un stomatolog.

albire dentara cu lampa
Înainte și după o albire dentară cu lampa

Astfel poți fi sigur că gingiile sunt protejate, cantitatea de gel este ideală iar riscurile sunt minim atat pentru dinti dar mai ales pentru gingie. Albirea în cabinet poate duce la o albire a dinților cu 10 tonuri. În funcție de nivelul de colorarea al dinților un pacient poate avea nevoie de până la trei ședințe de albire în cabinet.

Albirea dentară la domiciliu

Albirea dentară acasă presupune ca pacientul să își aplice singur o gutieră special realizată care conține gel de albire. Procesul este asemănător unui tratament și efectul de albire al danturii se obține în mod treptat.

Albire dentara cu gutiera
Gutieră specială pentru albire

Produsele pentru albirea acasă pot fi cumpărate din comerț sau pot fi recomandate de către medicul stomatolog. Ideal este să consulți mereu dentistul deoarece o gutieră realizată pe măsura danturii tale este crucială în a garanta efectele dorite si în a proteja dinții și gingiile. 

Gutiera cu gelul de albire se aplică pe dinți și este lăsată să acționeze între 30 de minute și două ore. Această perioadă variază în funcție de specificațiile fabricantului.

Albire dentara cu gutiera
Rezultatul unei albiri dentare cu gutieră

Albirea cu produse din comerț ar trebui să fie mereu aprobată de dentistul tău. Recomandat este ca albirea la domiciliu să fie coordonată de către medicul stomatolog. 

Cât costă albirea dentară?

Prețul unei albiri dentare variază în primul rând în funcție de tipul de albire.

În cabinetul Dental Vivclinique prețul unei albiri în cabinet, cu lampa este cuprins între 1000 și 1400 de RON pentru un număr de 5 ședințe individuale.

Pentru o albire la domiciliu, cu gutiere, prețul este cuprins între 700 și 900 lei RON în care intră 10 aplicări de soluție.

Cât timp durează o albire dentară?

Mulți pacienți își doresc să știe cât timp vor rămâne dinții albi odată ce termină tratamentul de albire.

Răspunsul variază în funcție de modul în care sunt întreținuți dinții – evitarea alimentelor și a substațelor care pătează suprafața dintelui este prima recomandare pe care o veți primi. Ședintele de igienizare și cosmetizare sunt obligatorii odată la 6 luni (pentru un zâmbet alb).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *